Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Op het moment dat we ons glas volschenken met rode wijn gaat het ons voornamelijk om de smaakbeleving. Logisch, maar sta ook eens stil bij welke reis de druiven hebben gemaakt! Wij vertellen u hoe rode wijn wordt gemaakt. Geloof me, hierna zult u heel anders kijken naar uw wijn!

Het verhaal begint allemaal in de wijngaard. Rond september/oktober hangen er mooie rijpe trossen druiven die klaar zijn voor de oogst. Het oogsten gebeurt soms met de hand, maar in veel gevallen worden er ook machines gebruikt. Na de oogst worden de trossen naar de wijnkelder gebracht. De trossen worden beoordeeld en ontdaan van bladeren, insecten en rotte druiven. Dit wordt aan een lopende band gedaan. Echter, niet elke wijnmaker doet dit. Het kost namelijk erg veel tijd.

Druiven ontstelen

Na dit proces worden de druiven ontsteeld. De druiven worden ontsteeld, omdat deze erg veel tannines bevatten. Hierdoor wordt de wijn te bitter, omdat er in de pitten en schil ook al tannines zitten. Sommige wijnmakers kiezen ervoor om niet alle trossen te ontstelen, zodat de wijn wat hardere tannines en stevigheid krijgt.

De druiven worden ontsteeld in een égrappoir. Dit is een apparaat waar de druiven onderin worden ingebracht en boven los en steelloos uitkomen.

Druiven kneuzen

De ontsteelde druiven worden gekneusd. De schil wordt voorzichtig kapot gemaakt. Hierdoor komt sap vrij die zich mengt met de schillen. Hierdoor wordt de schil zacht en lossen uiteindelijk op in het sap. Leuk weetje: de sap van de druiven is gewoon transparant. De schil geeft namelijk de rode kleur. Tijdens dit proces komen gistcellen, aromastoffen, bacteriën en schimmels vrij.

Alcoholische gisting

Nadat de most is ontstaan, kan de alcoholische gisting beginnen. Hierbij wordt de duiker in de most door gistcellen omgezet in alcohol en koolzuur. Dit proces start bij de 15 a 16 graden. Ook wordt er warmte geproduceerd. Hierdoor bereikt de most een temperatuur tot wel 33 graden. De gisting stopt als de temperatuur verder stijgt. Hierdoor is het van belang dat de temperatuur goed geregeld wordt. Tegenwoordig wordt er vaker gebruik gemaakt van kunstmatige gisten. Zo weet je zeker dat de wijn de juiste hoeveelheid alcoholpercentage en restsuikers heeft. Een ander voordeel van kunstmatige gisten is dat de gisten verschillende aroma’s bevatten, waardoor de smaakstijl gestuurd kan worden.

Nadat de wijn goed gegist geeft, wordt de wijn gescheiden van de vaste stoffen.

Most persen

Na de gisting, wordt het geheel geperst. Het persen wordt zorgvuldig gedaan. Het is namelijk belangrijk dat de pitten heel blijven. Anders komen er tannines vrij. Tegenwoordig wordt er machinaal geperst. De wijn die ontstaan is vaak sterk van smaak en bevat veel tannines en plantaardige stoffen. Niet elke wijnmaker perst. Het is namelijk ook mogelijk om de wijn over te laten lopen naar een ander vat. Wijnen die op deze manier worden gemaakt zijn vaak zachter.

Wijn rijpen

Na het persen wordt de wijn gerijpt. Dit wordt vaak in houten vaten gedaan, maar ook roestvrijstalen of betonnen vaten zijn een optie. Door een wijn te rijpen, wordt deze wat zachter. Houtrijping is vaak duurder. Heeft een wijn geen baat bij een houtrijping, wordt dit ook niet gedaan.

Malolactische gisting

Een malolactische gisting is een ‘tweede gisting’ die vanzelf begint. Het scherpe appelzuur wordt omgezet tot mild melkzuur. Deze gisting wordt vaak bij rode wijn gedaan, bij witte wijn meestal niet. Hierbij geeft het appelzuur namelijk de frisheid die een witte wijn goed kan hebben.

Wijn filteren

De laatste stap is het filteren van de wijn. De wijn moet namelijk helder zijn. Tijdens het filteren gaat er helaas wel wat smaken verloren. Om die reden besluiten sommige wijnmakers om in mindere maten te filteren. Na de filtering wordt de wijn gebotteld en afgesloten.